4 Μαϊου 2023
Νέα σελίδα και για την Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει η Καινοτομία στην Υγεία, όπως τονίστηκε στο 7th Health Innovation Conference με την υλοποίηση συγκροτημένων μέτρων και την εφαρμογή πολιτικών για να ανταπεξέλθει η χώρα σε ένα «τσουνάμι» αλλαγών που θα επιφέρει η ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια. Συνταγή επιτυχίας μπορεί να αποτελέσει ο συντονισμός αναγκαίων στρατηγικών για την διαχείριση νοσημάτων που συνδέονται με καταστροφικές δαπάνες, η αντιμετώπιση της μέχρι τώρα ανεπαρκούς πρώιμης ή έγκαιρης διάγνωσης και η επικαιροποίηση των μεθόδων ανίχνευσης σύμφωνα με τις επιστημονικές εξελίξεις καθώς και η καλλιέργεια σταθερού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του επιχειρείν και την προσέλκυση επενδύσεων.
Ο χώρος της βιοφαρμακευτικής βιώνει μια διεθνή κοσμογονία και η Ελλάδα για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων χρειάζεται εξωστρέφεια, εσωτερικές και διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες, σύνδεση της επιστημονικής κοινότητας με τον φαρμακευτικό κλάδο και απαλλαγή από αγκυλώσεις. Η ανάπτυξή φαρμάκων εντός της χώρας από την προκλινική φάση είναι εφικτή με την κατάλληλη υποστήριξη του επιστημονικού προσωπικού προσφέροντας κίνητρα, όπως είναι η χρηματοδότηση, αλλά και με την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων για το επιχειρείν. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να βοηθήσει η δημιουργία βιοτεχνολογικού πάρκου που θα διευκολύνει τη λειτουργία νεοφυών επιχειρήσεων. Ωστόσο, «μετεξεταστέα» μένει ακόμη η χώρα μας σε ότι αφορά την εφαρμογή βιοδεικτών και δη των προγνωστικών. Πλέον κρίνεται επιτακτικά αναγκαίο να γίνει ένα βήμα μπροστά χωρίς χρονοτριβή.
Το συνέδριο διεξήχθη υβριδικά, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και online μέσα από το LiveOn Expo Complex, από την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal virus.com.gr.
Ατομικές Ομιλίες
Στις τρεις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία στην Ελλάδα επικεντρώθηκε στην ομιλία της, η Γενική Διευθύντρια της Bristol Myers Squibb Ελλάδας, Ελισάβετ Προδρόμου, αναφέροντας ότι «η προσβασιμότητα, η διαθεσιμότητα και η προσιτή τιμή συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία οφείλουμε η Πολιτεία και όλοι οι εταίροι να αναπτύξουμε την εθνική πολιτική φαρμάκου της επόμενης ημέρας προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας».
Στο επόμενο στάδιο έχει προχωρήσει η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία υποστήριξε ο Καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ερευνητής, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Αχιλλέας Γραβάνης, στην ομιλία του «Ανάπτυξη φαρμάκων στην Ελλάδα: είναι ουτοπία;». Περιγράφοντας τις spin off εταιρειών που αναδύθηκαν από την «οικογένεια» του Πανεπιστημίου Κρήτης και ενθαρρύνοντας τα νέα λαμπρά μυαλά στη δημιουργία start ups, ο καθηγητής επεσήμανε ότι στη χώρα μας έχουμε έλλειμμα εξωστρέφειας και ενθάρρυνε τους ακαδημαϊκούς ερευνητές να συνεργαστούν με τον φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος στην ουσία αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο.
Στο νέο βήμα για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Βασίλης Παρετζόγλου, Group Director – Corporate Development, DEMO ABEE, τονίζοντας ότι «στη DEMO ανταποκρινόμαστε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, καθορίζοντας 3 βασικούς στόχους: την αύξηση των παραγωγικών μας δυνατοτήτων με τη δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής για ενέσιμα προϊόντα, τη δημιουργία καθετοποίησης στην παραγωγή μας, ξεκινώντας μία δραστηριότητα εντελώς νέα -όχι μόνο για τη DEMO αλλά και για την ελληνική βιομηχανία γενικότερα- την ανάπτυξη και παραγωγή χημικώς συντιθέμενων δραστικών πρώτων υλών, και την καθιέρωση της παρουσίας μας στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή βιοφαρμακευτικών προϊόντων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα».
Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία Πάρκου Βιοτεχνολογίας με την υποστήριξη της ELPEN, ανέλυσε η Κυριακή Μπακιρτζή M.Sc., Ph.D. Βιολόγος, Βιοχημικός, Επιστημονική Διευθύντρια του Ερευνητικού, Εκπαιδευτικού & Πειραματικού Κέντρου, ΕΛΠΕΝ & Συντονίστρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Ο εν λόγω χώρος έρχεται να καλύψει ένα κενό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στη βιοτεχνολογία. Ο χώρος θα προσφέρεται σε Έλληνες επιστήμονες αλλά και σε διεθνείς εταιρείες που θα φέρουν την έρευνα τους εδώ αξιοποιώντας το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας.
Αναφερόμενος στα «προγράμματα επιδότησης ως επιταχυντής για τις επιχειρήσεις του κλάδου της Υγείας» ο κ. Ευστάθιος Λιακόπουλος, Founder & CEO, Building Solid Success έδειξε αισιόδοξος σχολιάζοντας ότι «Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική επιχειρηματικότητα κατάφερε να επιβιώσει αντιμετωπίζοντας πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κρίση δεν είναι μια κατάσταση αιφνίδια, αλλά μάλλον πρέπει να μάθουμε να ζούμε μέσα στις κρίσεις. Το σύστημα δίνει εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 90 δισ. ευρώ, που θα έρθουν στην ελληνική αγορά. Είναι σημαντικό πλέον, να αφήσουμε πίσω τις δυσκολίες του παρελθόντος και να κοιτάξουμε το μέλλον».
Για να δείτε περισσότερα πατήστε εδώ