1 Σεπτεμβρίου 2023
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα Ομιλιών και Παρουσιάσεων για τις Επισκευές/Ενισχύσεις Κατασκευών που θα διεξαχθούν στο Κεντρικό Stage του Building Material Show, το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2023. Το Συνεδριακό αυτό Τμήμα του Ειδικού Αφιερώματος στο repair/strengthening, θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ενημερωτικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για Αρχιτέκτονες, Μηχανικούς και Τεχνικά Συνεργεία.
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο πλαίσιο του Building Material Show 2023 θα λάβει χώρα ένα Ειδικό Θεματικό Αφιέρωμα για τις Επισκευές/Ενισχύσεις Κατασκευών, το οποίο εντάσσεται τόσο στο Εκθεσιακό Τμήμα του Building Material Show (με παρουσιάσεις Υλικών, Λογισμικού και Εξοπλισμού στα περίπτερα των Εκθετών), όσο και στο Συνεδριακό του Τμήμα.
Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των Ομιλιών και Παρουσιάσεων του Συνεδριακού Τμήματος του Ειδικού Θεματικού Αφιερώματος στις Επισκευές/Ενισχύσεις Κατασκευών:
ΣΑΒΒΑΤΟ 23/9
11:00. Ενισχύσεις φέρουσας τοιχοποιίας και σεισμική αναβάθμιση κτιρίων.
Χρήστος Γιαρλέλης, Πολιτικός Μηχανικός με εξειδίκευση στον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευών.
Περίληψη Παρουσίασης: Ο κύριος Γιαρλέλης θα παρουσιάσει case studies από εξέχοντα έργα του σχετικά με μελέτες επάρκειας και ενισχύσεων σε κτίρια φέρουσας τοιχοποιίας, καθώς και γενικότερα θέματα σεισμικής αναβάθμισης και σεισμικής μόνωσης κτιρίων.
12:00. Χαράσσοντας τη στρατηγική επεμβάσεων επί υφισταμένων κατασκευών.
Στέφανος Δρίτσος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο οποίο υπήρξε Αντιπρόεδρος, με εξειδίκευση στη Σεισμική Αποτίμηση της Σεισμικής Επάρκειας και τον Ανασχεδιασμό Υφιστάμενων Κατασκευών.
Περίληψη Παρουσίασης: Στην παρουσίαση του κύριου Δρίτσου θα συμπεριληφθούν τα εξής: α) Κριτήρια για την ανάγκη επέμβασης επί υφισταμένων κατασκευών, β) Κριτήρια επιλογής της στρατηγικής, της μεθόδου και της τεχνικής επέμβασης, γ) Αξιοπιστία δεδομένων και η επιρροή τους στον σχεδιασμό των επεμβάσεων, δ) Τεχνικές ενίσχυσης κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα με έμφαση στην καταπόνησή τους από σεισμικές δράσεις.
ΚΥΡΙΑΚΗ 24/9
10:00. Η σημασία της ολιστικής προσέγγισης στις επεμβάσεις των κτιρίων.
Αλέξανδρος Νικήτας, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc) Δομοστατικών Σπουδών του Πολυτεχνείου του Μονάχου.
Περίληψη Παρουσίασης: Τα περισσότερα κτίρια που αποτελούν το δομημένο μας περιβάλλον είναι ήδη κατασκευασμένα και πολλά από αυτά χρήζουν επεμβάσεων προς επισκευή και ενίσχυσή τους. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, από το concept της επανάχρησης ενός κτιρίου, το risk assessment για την αγορά ενός κτιρίου, τους τρόπους προσέγγισης για τη μελέτη επάρκειας ενός κτιρίου, μέχρι τη μελέτη ενισχύσεων και τις διαθέσιμες μεθόδους ενισχύσεων. Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναλυθούν όλα αυτά τα στάδια και να θιγούν τα περισσότερα θέματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους στον ονομαζόμενο «κύκλο επεμβάσεων» ενός κτιρίου.
11:00. Αντισεισμική και συνδυασμένη αντισεισμική/ενεργειακή αναβάθμιση κατασκευών με προηγμένα υλικά και τεχνικές
Θανάσης Τριανταφύλλου, Διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών (1985), έχει MSc (1987) και PhD (1989) από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ. Είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής και Τεχνολογίας Υλικών.
Περίληψη Παρουσίασης: Στην παρουσίαση θα γίνει μια σύντομη ανασκόπηση τεχνικών για επεμβάσεις σε υφιστάμενες κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος και φέρουσας τοιχοποιίας, με προηγμένα υλικά και τεχνικές. Έμφαση θα δοθεί στη χρήση σύνθετων υλικών (ινοπλισμένα πολυμερή, ινοπλέγματα σε συνδυασμό με κονιάματα) και στον συνδυασμό αυτών με συστήματα θερμομόνωσης, για τη συνδυασμένη αντισεισμική/ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτηρίων.
12:00. Η σεισμική μόνωση- Θεωρία και εφαρμογές σε κτηριακά έργα.
Μιχάλης Βασιλείου, βοηθός καθηγητή, Κάτοχος της Έδρας του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Ανάλυσης στο Institute of Structural Engineering (IBK) του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο ETH της Ζυρίχης.
Περίληψη Παρουσίασης: Η σεισμική μόνωση είναι πλέον μια ώριμη τεχνολογία σεισμικής προστασίας, που βασίζεται στην αποσύζευξη της ανωδομής από την εδαφική κίνηση με τη χρήση σεισμικών εφεδράνων. Χρησιμοποιείται ευρέως σε γέφυρες σε όλες τις σεισμογενείς χώρες, ενώ έχει εφαρμοστεί και σε χιλιάδες κτήρια, τόσο κατά τον αρχικό τους σχεδιασμό όσο και για τη σεισμική αναβάθμισή τους. Στην παρουσίαση θα εξηγηθούν οι βασικές αρχές της σεισμικής μόνωσης, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της, ο τρόπος λειτουργίας των ελαστομερών εφεδράνων, καθώς και των εφεδράνων ολίσθησης, ενώ θα παρουσιαστούν και ερευνητικές προσπάθειες ανάπτυξης εφεδράνων χαμηλού κόστους. Τέλος, θα παρουσιαστούν παραδείγματα εφαρμογής της σεισμικής μόνωσης σε κτηριακά έργα.