9 Φεβρουαρίου 2022
Από πλευράς τυπολογίας οι εκθέσεις µπορούν να ταξινοµηθούν ανάλογα µε:
- τον τόπο διοργάνωσης (Location): σε εσωτερικού ή εξωτερικού
- τη συχνότητα (Frequency): σε ετήσιες, εποχικές κ.λπ.
- τον χαρακτήρα: σε καταναλωτικές, επενδύσεων, τεχνολογίας κ.α.
- το είδος: σε πραγµατικές ή εικονικές (Virtual)
- το διαµέτρηµα: (Η σύνθεση των επισκεπτών από πλευράς γεωγραφικής προέλευσης διαφέρει. Έτσι, ενώ για τις διεθνούς χαρακτήρα εκθέσεις, το 50% και πάνω των επισκεπτών είναι αλλοδαποί, για τις εθνικές το ποσοστό περιορίζεται στο 15-20%). Σε διεθνείς (International), εθνικές (National), Περιφερειακές (Regional) και Τοπικές (Local)
- τον κλάδο: σε γενικές (Universal), των οποίων ο ρόλος έχει πλέον απαξιωθεί, περισσοτέρων κλάδων (Multibranch) και σε αµιγώς κλαδικές (Trade Shows).
Εκτός από τους παραπάνω τύπους, στην αγορά έχουν αναπτυχθεί διάφορες εκθεσιογενείς µορφές που λειτουργούν περισσότερο ως µόνιµα εκθετήρια (Order Offices) όπως είναι, τα Trade Marts, τα Convention Centers (μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα των οποίων ο σχεδιασµός και οι τεχνικές υποδοµές επιτρέπουν την οργάνωση συνεδρίων και εκθεσιακών εκδηλώσεων), τα Mode ή Fashion Centers κ.ά. Ακολουθούν τα Show-Managements, οι Show-Fairs κ.ο.κ
Τέλος, η επινοητικότητα των οργανωτών όλο και συχνότερα ανακαλύπτει νέους τρόπους επικοινωνίας της προσφοράς µε την αγορά, όπως είναι οι κινητές εκθέσεις, π.χ. πλωτές (Floating Fairs), σκοπός των οποίων είναι η προβολή του κύρους (image) µιας χώρας. Ο χαρακτήρας τους είναι πολυκλαδικός, η ακτίνα δράσης συνήθως µεγάλη, το κόστος υψηλό και το εµπορικό τους αποτέλεσµα αµφισβητούµενο.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν οι λεγόµενες Παγκόσµιες Εκθέσεις (World Exhibitions) γνωστές ως "EXPO", των οποίων όµως ο χαρακτήρας υπηρετεί σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους των εµπορικών εκθέσεων. Η πρώτη Παγκόσµια Έκθεση οργανώθηκε στο Λονδίνο το 1851.
Οι ΕΧΡΟ, για τις οποίες αρµόδιο είναι το ∆ιεθνές Γραφείο Εκθέσεων (Bureau International des Expositions-BIE) που εδρεύει στο Παρίσι, οργανώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήµατα και διακρίνονται στις Καταχωρηµένες (Registered) και στις Αναγνωρισµένες (Recognized), οι οποίες πραγµατοποιούνται µεταξύ δύο Καταχωρηµένων.
To θέµα κάθε EXPO, αποτελεί έναν από τους ιδιαίτερης βαρύτητας παράγοντες για την επιλογή της διοργανώτριας χώρας και οφείλει να είναι τέτοιου ενδιαφέροντος ώστε να «αγκαλιάζει» τις παγκόσµιες προοπτικές στο µέλλον. Αυτό εξειδικεύεται σε Υποθέµατα και Θεµατικές Ενότητες, οι οποίες αποτελούν το αντικείµενο πολιτιστικών, επιστηµονικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Οι ΕΧPO, που δεν έχουν εµπορικό χαρακτήρα, εκτός από τις εθνικές συµµετοχές πλαισιώνονται µε περίπτερα µεγάλων ιδιωτικών Οργανισµών οι οποίοι συνήθως είναι και χορηγοί.
Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις
Aπό το βιβλίο «Εμπορικές Εκθέσεις, ο δρόμος για την επιτυχία» Εκδόσεις ΣXHMA & XPΩMA.
Ο κ. Κριτσωτάκις είναι Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με εξειδίκευση στο Marketing Εξαγωγών και την επικοινωνία. Επίσης, είναι πρώην Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εξαγωγών και Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο .