Σχεδιασμός εκθεσιακών stand - Γιάννης Κριτσωτάκης

Σχεδιασμός εκθεσιακών stand - Γιάννης Κριτσωτάκης

11 Μαϊου 2022

Ο σχεδιασµός (design) µε τις αισθητικές του προεκτάσεις επηρεάζει αποφασιστικά την ανάδειξη των εκθεµάτων και κατ’ επέκταση τη συγκέντρωση της προσοχής των διερχοµένων επισκεπτών. Αυτός περιλαµβάνει τόσο την εξωτερική εµφάνιση (βασική δοµή) όσο και την εσωτερική διαρρύθµιση.

Ο σχεδιαστής πετυχαίνει το στόχο του µόνο όταν είναι συµφιλιωµένος µε το πνεύµα της έκθεσης και ενεργεί ως δηµιουργός που αναζητά τη χρυσή τοµή µεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας. Στο ερώτηµα «ποιο είναι καλό σχέδιο;» η απάντηση είναι απλή. Αυτό που είναι προσαρµοσµένο στο χαρακτήρα της έκθεσης και υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τους στόχους του εκθέτη.

Το καλά σχεδιασµένο σταντ πρέπει:

να διευκολύνει την οπτική διείσδυση. Σταντ µε πολλά χρώµατα και φορτωµένα µε ογκώδη στοιχεία (βάθρα κ.λπ.) απωθούν. Η αρµονία των περιορισµένων σε αριθµό χρωµάτων, η κοµψότητα των λογότυπων σε συνδυασµό µε τη λιτότητα του σχεδίου, δηµιουργούν επιθυµητή ατµόσφαιρα γι’ αυτό και προσελκύουν.

να διαθέτει περιορισµένο αριθµό σηµείων συγκέντρωσης της προσοχής. Η τάση πολλών εκθετών να «κτίζουν» τα εκθέµατα και να στριµώχνουν πολλά και ετερόκλητα πράγµατα σε µικρό χώρο, είναι καταστροφική.

να έχει προσωπικότητα, γιατί µόνο µέσω αυτής ο εκθέτης µπορεί να εκπέµψει το προσωπικό του µήνυµα.

να έχει ταυτότητα, µε τη βοήθεια της οποίας δηµιουργούνται οι προϋποθέσεις για µελλοντική αναγνώριση.

✓ να είναι φιλικό και ελκυστικό

✓ να µπορεί να στηθεί και να αποξηλωθεί χωρίς προβλήµατα

✓ να σχεδιάζεται µε κατασκευαστικά στοιχεία, τα οποία προσφέρονται στο εµπόριο για να είναι οικονοµικά προσιτό.

Στη φάση του σχεδιασµού και προκειµένου να συµπιεστεί το κόστος, συνιστάται να εξεταστεί η περίπτωση επαναχρησιµοποίησης των κατασκευαστικών στοιχείων για περισσότερες από µία φορές.

Στην περίπτωση που ο εκθέτης για οικονοµικούς και µόνο λόγους αποφασίσει να συµβιβαστεί µε την ενοικίαση ενός από τα σταντ που προσφέρει ο Οργανωτής, τα περιθώρια παρέµβασής του στο σχεδιασµό είναι µηδενικά. Ο µόνος τρόπος διαφοροποίησης από τα άλλα οµοειδή σταντ είναι τα υψηλής αισθητικής διακοσµητικά στοιχεία, τα οποία οφείλει να προετοιµάσει, έτσι ώστε να είναι συµβατά στο χώρο και να µην «αγγίζουν» τα κατασκευαστικά στοιχεία του Οργανωτή.

Ειδικής αναφοράς χρήζουν το χρώµα, ο φωτισµός, τα γραφιστικά/εικαστικά στοιχεία και η διακόσµηση/τοποθέτηση των εκθεµάτων µε τη βοήθεια των οποίων ενισχύεται η ελκυστικότητα του σταντ και επιτυγχάνεται η ανάδειξη της προσφοράς του εκθέτη.

 Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις

Aπό το βιβλίο «Εμπορικές Εκθέσεις, ο δρόμος για την επιτυχία» Εκδόσεις ΣXHMA & XPΩMA.

Ο κ. Κριτσωτάκις είναι Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με εξειδίκευση στο Marketing Εξαγωγών και την επικοινωνία. Επίσης, είναι πρώην Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εξαγωγών και Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.

Μοιραστείτε το άρθρο

 

Οδηγός Αγοράς

Πιο πρόσφατα

Image
Image

Επιλεγμένα

Image

Ειδησιογραφικό Portal & οδηγός αγοράς για τον κλάδο των εμπορικών εκθέσεων, των εμπορικών συνεδρίων και των σχετικών με τα παραπάνω υπηρεσιών.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία:

+30 210 9245577 ή info@verticom.gr

Οδηγός Αγοράς

Νέα

Don't miss our news

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε
όλα τα τελευταία νέα κάθε εβδομάδα στο email σας!

Διεύθυνση εταιρείας

Ευμολπιδών 23
118 54, Αθήνα

Γενικές πληροφορίες

info@verticom.gr
(+30) 210 924 55 77

Αποστολή άρθρων:

Διαφήμιση:

Image

News Menu

Οδηγός Αγοράς