Προβολή της συμμετοχής σε έκθεση, Μέρος 2ο - Γιάννης Κριτσωτάκις
6 Ιουλίου 2022
Ιδιαίτερη ευαισθησία πρέπει να επιδειχτεί στην προετοιµασία του διαφηµιστικού υλικού, όπως:
➢ έντυπα (Printed advertising material) δηλαδή διαφηµιστικά φυλλάδια, εκδόσεις, φύλλα δεδοµένων, οδηγίες χρήσης κ.ο.κ. των CDs περιλαµβανοµένων. Το υλικό αυτό θα χρησιµοποιηθεί κατά το στάδιο προετοιµασίας, αλλά και κατά τη λειτουργία.
➢ οπτικοακουστικό υλικό, όπως τηλεόραση, γιγαντο-οθόνες, video-wall, projector (πάντα µε ηχητική κάλυψη στη βάση του «ήχος-οµπρέλα»), µε το οποίο επιτυγχάνεται µια διαφορετική προσέγγιση µέσα στους δρόµους των αισθήσεων.
➢ είδη για δωρεάν διανοµή (Publicity material offered free), όπως: ταχυδροµικές κάρτες (postcards) διπλές κάρτες (Folded cards) προσπέκτους, αφίσες (posters) κ.ά.
➢ φάκελος τύπου (press kits) που προορίζεται να δοθεί σε συνεντεύξεις ή και να τοποθετηθεί στο Κέντρο Τύπου (press centre) της έκθεσης. Οι φάκελοι του είδους πρέπει να περιέχουν:
• ∆ελτία Τύπου • πληροφοριακά/διαφηµιστικά έντυπα • βιογραφικό της επιχείρησης (Company Profile) • φωτογραφικό υλικό και πάντοτε µε λεζάντα • τοπογραφικό µε τη θέση του σταντ (κτίριο, αίθουσα, αριθµό).
Κατά τη λειτουργία της έκθεσης ο µηχανισµός των ∆ηµοσίων Σχέσεων αποτελεί βασικό µοχλό υποστήριξης της συµµετοχής µε µια σειρά από ενέργειες (promotional events), όπως:
✓ Η φιλοξενία-φροντίδα επισκεπτών.
✓ Η οργάνωση ειδικών εκδηλώσεων στο σταντ (shows, cocktails, γευσιγνωσίες, διαγωνισµός, προβολές κ.λπ.).
✓ Η επικοινωνία µε τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας. Η επικοινωνία µε τα µέσα µαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), προνόµιο συνήθως των µεγάλων επιχειρήσεων, στοχεύει στην ανάδειξη της ταυτότητας της επιχείρησης και επιτυγχάνεται µε:
α) Συνέντευξη Τύπου (Press Conference). Αυτή δίνει τη δυνατότητα στον Εκθέτη να «περάσει» τα µηνύµατα του στο ευρύ κοινό και συνιστάται µόνο εφόσον πραγµατικά πρόκειται να ανακοινωθεί κάτι σοβαρό (π.χ. ένα καινοτοµικό προϊόν, µια νέα τεχνολογία). Στην περίπτωση που συντρέχουν οι λόγοι για µια συνέντευξη, η διάρκεια της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30-35΄. Αν η συνέντευξη πραγµατοποιηθεί στο σταντ:
✓ Ο εκθέτης έχει το πλεονέκτηµα να βρίσκεται στο «φυσικό του χώρο»
✓ Οι προσκεκληµένοι έχουν την δυνατότητα να διαµορφώσουν άµεση αντίληψη για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρονται.
✓ Η προσέλευση είναι µεγαλύτερη αν φυσικά δεν συµπίπτει µε άλλες ανάλογες εκδηλώσεις και γίνει την κατάλληλη ώρα.
Ανεξάρτητα από τον χώρο διοργάνωσης, ιδιαίτερη ευαισθησία πρέπει να επιδειχθεί στην έγκαιρη αποστολή της πρόσκλησης, στην προετοιµασία του κατάλληλου φακέλου µε τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία και ίσως στην πρόβλεψη κάποιου δώρου.
β) Συνέντευξη στο σταντ (Interviews). Σε αντίθεση µε τις γνωστές συνεντεύξεις τύπου, που την πρωτοβουλία αναλαµβάνει ο εκθέτης, συχνά εκπρόσωποι κλαδικών εντύπων, τηλεόρασης ή ραδιοφώνου, στο πλαίσιο της επαγγελµατικής τους αποστολής επισκέπτονται διάφορα σταντ. Οι απροετοίµαστοι εκθέτες σε µια ανάλογη «εισβολή» συχνά αιφνιδιάζονται µε όλα όσα αυτό συνεπάγεται… Έτσι και µε δεδοµένο ότι ο χρόνος που συνήθως σας διατίθεται είναι ελάχιστος, έχετε έτοιµες απαντήσεις για ό,τι θέλετε να δηµοσιοποιηθεί.
γ) ∆ελτίο Τύπου (Press Release). Τα ∆ελτία Τύπου αποτελούν τον πιο διαδεδοµένο σύνδεσµο συνεργασίας µε τα µέσα ενηµέρωσης. Με την προϋπόθεση ότι έχετε να ανακοινώσετε κάτι ουσιώδες: ✓ Πάρτε πρώτοι την πρωτοβουλία και σκεφτείτε τον τίτλο του ∆ελτίου όπως ένας δηµοσιογράφος.
✓ ∆ιαχωρίστε στο κείµενό σας το µήνυµα από την άποψη και την είδηση από το σχόλιο.
✓ ∆ακτυλογραφείτε το κείµενό σας «φύλλο και σελίδα» σε διπλό διάστηµα και συνοδεύστε το µε φωτογραφίες 10Χ15 ή 13Χ18 πάντοτε µε λεζάντα.
δ) Φάκελος για το Κέντρο Τύπου (Press Center) της έκθεσης. Οι φάκελοι που προορίζονται για τους δηµοσιογράφους πρέπει να περιέχουν κείµενα, φωτογραφίες και πληροφορίες για την προσφορά σας και τη θέση του σταντ.
Η επιτυχία των πρωτοβουλιών προβολής, η απαρίθµηση των οποίων είναι ενδεικτική, εξαρτάται από το κατά πόσον:
➢ προγραµµατίζετε έγκαιρα
➢ συµβουλεύεστε τους Ειδικούς για κάθε ενέργεια
➢ φροντίζετε ώστε τα µηνύµατά σας εκτός από πληρότητα να φτάνουν στους κατάλληλους αποδέκτες, το σωστό χρόνο και µε επαρκή συχνότητα,
➢ µετράτε την αποτελεσµατικότητα της κάθε ενέργεια και προφανώς,
➢ δεν υπολείπονται σε ποιότητα και συχνότητα αναλόγων πρωτοβουλιών των ανταγωνιστών σας.
Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις
Aπό το βιβλίο «Εμπορικές Εκθέσεις, ο δρόμος για την επιτυχία» Εκδόσεις ΣXHMA & XPΩMA.
Ο κ. Κριτσωτάκις είναι Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με εξειδίκευση στο Marketing Εξαγωγών και την επικοινωνία. Επίσης, είναι πρώην Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εξαγωγών και Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.