16 Μαρτίου 2022
Ο µεγάλος αριθµός οµοειδών εκθέσεων που οργανώνονται κάθε χρόνο στον κόσµο, δηµιουργεί συχνά προβλήµατα στις επιχειρήσεις ως προς την επιλογή αυτών που πρέπει οπωσδήποτε να περιληφθούν στο εκθεσιακό τους πρόγραµµα.
Με αυστηρά επιχειρηµατικά κριτήρια από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες Εκθέσεων - Κλαδικές, Περισσότερων κλάδων, Ανοιχτές και στο κοινό, Μόνο για εμπορικούς επισκέπτες -, η περισσότερο ενδιαφέρουσα κατηγορία, στην οποία άλλωστε εστιάζουμε εδώ, είναι οι Κλαδικές Εκθέσεις που απευθύνονται σε Εµπορικούς και µόνο Επισκέπτες.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι υπάρχουν επιχειρήσεις των οποίων οι στόχοι συνηγορούν µε τη συµµετοχή σε Εκθέσεις άλλων κατηγοριών π.χ. ανοικτές στο κοινό γιατί θέλουν να µετρήσουν την απήχηση κάποιου προϊόντος τους (Test Marketing) έρχεται να επιβεβαιώσει τον κανόνα ότι:
∆εν υπάρχουν καλές και κακές Εκθέσεις. Υπάρχουν µόνο κατάλληλες και ακατάλληλες για τον συγκεκριµένο Εκθέτη στη δεδοµένη χρονική περίοδο!
Για κάθε περίπτωση η αξιολόγηση των εκθέσεων µε βάση τα κριτήρια που ακολουθούν επιτρέπει την ιεράρχησή τους κατά σειρά σπουδαιότητας.
Ακολουθεί η ανάλυση των 2-3 επικρατέστερων εκθέσεων ως εξής:
✓ Κατηγορίες εκθεµάτων που προβάλλονται (product groups)
✓ Κέντρο βάρους της προσφοράς (main product group)
✓ Επίσηµες ξένες συµµετοχές (participating countries)
✓ Ανάλυση των εκθετών-ανταγωνιστών (exhibitors-competitors)
✓ Ποσοτικό-ποιοτική εξέλιξη και σύνθεση επισκεπτών κατά:
1. Γεωγραφική προέλευση
1.2 Εξωτερικό (International Visitors)
2. Τοµέα δραστηριότητας
3. Επαγγελµατική θέση
4. Μέγεθος επιχείρησης
✓ Εξέλιξη της συνολικής καθαρής επιφάνειας των σταντ (total net area in square meters) κ.λπ.
Η επόµενη κίνηση πριν από την οριστική επιλογή συνίσταται στην διαπίστωση του βαθµού ανταπόκρισης της έκθεσης ή των εκθέσεων που επιλέχτηκαν στους στόχους του µάρκετινγκ ως εξής:
➢ Το µείγµα µάρκετινγκ και µείγµα προώθησης είναι αυτό που απαιτεί η αγορά-στόχος της έκθεσης;
➢ Ποιο το µέλλον της αγοράς-στόχου της έκθεσης;
➢ Ποιος είναι ο ανταγωνισµός στην αγορά-στόχο της έκθεσης σε σχέση µε την προσφορά σας;
Η θετική απάντηση στα παραπάνω ερωτήµατα είναι καθοριστική για την τελική απόφαση, γιατί το ότι µια έκθεση είναι καλή δεν φτάνει, πρέπει και να ανταποκρίνεται στις συγκεκριµένες δυνατότητες και προσδοκίες της επιχείρησής σας.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική επιλογή εξαρτάται από:
✓ την ταύτιση της συγκεκριµένης έκθεσης µε τους στόχους του µάρκετινγκ (τόπος οργάνωσης-αγορά)
✓ την παρουσία των στοχευόµενων επισκεπτών
✓ την παρουσία των αξιολογότερων ανταγωνιστών
✓ την καταλληλότητα του χρόνου οργάνωσης (περίοδος)
✓ την οικονοµική προσέγγιση (κόστος συµµετοχής) και προφανώς
✓ τη δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου (αίθουσα - θέση) γιατί ένα είναι βέβαιο: όσο πιο καλή είναι µια έκθεση, τόσο πιο δύσκολο είναι να εξευρεθεί χώρος(!).
Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις
Aπό το βιβλίο «Εμπορικές Εκθέσεις, ο δρόμος για την επιτυχία» Εκδόσεις ΣXHMA & XPΩMA.
Ο κ. Κριτσωτάκις είναι Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με εξειδίκευση στο Marketing Εξαγωγών και την επικοινωνία. Επίσης, είναι πρώην Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εξαγωγών και Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.