12 Απριλίου 2021
Ένα ακόμα flashback στην εκθεσιακή ιστορία, με το κεφάλαιο του ΕΟΜΜΕΧ, του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας.
Και ο λόγος απλός. Εκθεσιακά με αυτόν ανδρώθηκα, μιας και ο περίφημος Παπαγιαννόπουλος και η θεία Καλλιόπη, μετά τη περίοδο της κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων αποκλειστικά στο εξωτερικό, θα συγκέντρωναν τις δυνάμεις τους στην εγχώρια εκθεσιακή αγορά. Και εφόσον τραβήχτηκαν τα πρώτα αλουμίνια στο φυσικό χρώμα, δηλαδή τα ανοδειωμένα όπως λέγαμε (άλλωστε η ηλεκτροστατική βαφή θα αργούσε για λίγο καιρό ακόμα μιας και ήταν ακριβότερη) το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην οδό Μητροπόλεως 9, στο κτήριο που στεγάζονταν ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας. Και άρχισαν έτσι σιγά σιγά οι επαφές με τους υπεύθυνους του Οργανισμού, για να εδραιωθεί μια σχέση που κράτησε για αρκετά χρόνια. Ήταν όμορφα χρόνια και ιδιαίτερα για μένα σαν νεόκοπος που ήμουν, ήταν αληθινό σχολείο…
Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1977, με βασικό σκοπό τη βοήθεια, την ενίσχυση και την ανάπτυξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των Χειροτεχνών. Βέβαια, ο ΕΟΜΜΕΧ δε δημιουργήθηκε τότε εκ του μηδενός. Ήδη από την δεκαετία του ‘50 υπήρχαν δύο ομοειδείς κρατικοί Οργανισμοί, ο ΚΕΒΑ και ο ΕΟΕΧ, που συγχωνευόμενοι δημιούργησαν τον ΕΟΜΜΕΧ.
Το 1997 μετατράπηκε σε Α.Ε., ενώ το 2012 απορροφήθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, πρώην ΕΤΕΑΝ, γιατί αν και είχε μεγάλη ακίνητη περιουσία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδά του και επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Οργανισμός, δυναμικός τότε, στη δεκαετία του ‘80 και του ‘90, οργανωμένος, με όλα του τα τμήματα, Δημοσίων Σχέσεων, Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Διακόσμησης, Τεχνική Υπηρεσία, Τμήμα Marketing, Τμήμα Προμηθειών, Τμήμα Χειροτεχνικών Εκδόσεων, Φωτογραφικό Τμήμα κ.λπ., βοήθησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως τους χειροτέχνες να βρουν το δρόμο τους, να βγουν με επιτυχία στην αγορά και να γίνουν επιχειρήσεις πραγματικά ανταγωνιστικές. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι στον Έλληνα δε λείπει ούτε το ταλέντο ούτε η δημιουργικότητα. Αν κάτι λείπει, είναι η οργάνωση και κυρίως το πλαίσιο που θα τον βοηθήσει μέσα από τις κονωνικοικονομικές του δομές να προχωρήσει και να προκόψει. Και ο ΕΟΜΜΕΧ θα έπαιζε αυτόν τον ρόλο για κάμποσα χρόνια.
Να μην ξεχάσω εδώ να αναφέρω ότι ο ΕΟΜΜΕΧ δημιούργησε σημαντικά Κλαδικά Ινστιτούτα, όπως Ενδύματος, Δέρματος, Κέντρο Αργιλόμαζας, Κεραμικής, γούνας, καθώς και το ΕΛΚΑ που είχε αντικείμενο το ελληνικό κόσμημα. Ενώ, αν πρέπει για κάτι να ψάξει κανείς, είναι το σημαντικότατο Φωτογραφικό Αρχείο του ΕΟΜΜΕΧ. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του Οργανισμού, οι φωτογράφοι του απαθανάτιζαν όλα τα σημαντικά χειροτεχνήματα, ουσιαστικά την ελληνική εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή στους διάφορους χειροτεχνικούς κλάδους, δημιουργώντας ένα μεγάλο αρχείο, η εύρεση και η αξιοποίηση του οποίου θα ήταν μια σημαντική βοήθεια και για τους σύγχρονους χειροτέχνες.
Ακολουθεί ενότητα 2η...
Δημήτρης Θεολογίτης