31 Μαϊου 2021
Μιλήσαμε λοιπόν για εκθεσιακή ιστορία, για κατασκευαστές, για οργανωτές και διάφορα άλλα… Για σκεφτείτε, τι δεν έχουμε θίξει μέχρι στιγμής;
Μα φυσικά τα εκθεσιακά κέντρα, τους ναούς των εκθέσεων! Δεν νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ειδική μνεία γι΄ αυτά; Σίγουρα, ναι…
Και ξεκινάμε. Μιλήσαμε για την ΔΕΘ, που με τις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη μπήκε από νωρίς στον εκθεσιακό χάρτη της Ευρώπης και για πολλά χρόνια συγκεντρώνει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του χώρου. Όπως επίσης και την προτίμηση των εκθετών, για την έκθεση των προϊόντων τους στις πολλές διοργανώσεις που γίνονται στο χώρο της.
Η ΔΕΘ, παρόλη την φθορά του χρόνου παραμένει το εμβληματικό εκθεσιακό κέντρο της Ελλάδας και για πολλά χρόνια κανείς άλλος χώρος δεν κατάφερε να αμφισβητήσει το κύρος και τα πρωτεία της. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι οι υπόλοιποι εκθεσιακοί χώροι δεν έπαιξαν τον ρόλο τους στα εκθεσιακά δρώμενα της Ελλάδας και στην ανάπτυξη πολλών επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν την έκθεση σαν όχημα για την εξέλιξή τους.
Στην Αθήνα, οι εκθεσιακοί χώροι άργησαν πολύ να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές για να αποτελέσουν τον αντίποδα της ΔΕΘ στην Αττική και όχι μόνο. Οι περισσότεροι εκθέτες και κατασκευαστές ανακαλούν στη μνήμη τους στιγμές ταλαιπωρίας και μεγάλης κόπωσης μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα της έναρξης των εκθέσεων.
Τα κυριότερα προβλήματα ήταν πάντα η έλλειψη εύκολης πρόσβασης για τις φορτοεκφορτώσεις, η δαιδαλώδης και πολυεπίπεδη δομή πού ήταν κουραστική και χρονοβόρα, αλλά φυσικά και τα στενά χρονικά περιθώρια της προετοιμασίας, της κατασκευής των περιπτέρων για τους κατασκευαστές, καθώς και της τοποθέτησης των εκθεμάτων για τους εκθέτες. Ειδικά ο εκθέτης, έπρεπε την παραμονή να ξενυχτάει με τη φόρμα για να ετοιμάσει άψογα το περίπτερό του και το πρωί να είναι ατσαλάκωτος με το κουστούμι του για τα εγκαίνια… Δύσκολοι καιροί!
Με τυχαία, ή σχεδόν τυχαία σειρά, λοιπόν, έχουμε και λέμε!
Εκθεσιακό Κηφισίας, το λεγόμενο "εκθεσιακό του Ζαρμπή". Σε μια πολύ δύσκολη κυκλοφοριακά περιοχή, με δύσκολο πάρκινγκ αλλά και πολλά υπόγεια επίπεδα, φιλοξένησε πάμπολες εκθέσεις και έγραψε για πολλά χρόνια τη δική του μεγάλη ιστορία.
Στον αντίποδα, στην Πειραιώς αριστερά, πηγαίνοντας προς Πειραιά, το LINEA EXPO CENTER, της περίφημης Σκαλοθέου, μιας ακόμα εμβληματικής μορφής των εκθέσεων στην Ελλάδα. Και εκεί κι αν έγιναν εκθέσεις…
Και μιας και πήγαμε προς Πειραιά ας θυμηθούμε και τον περίφημο ΟΛΠ, το ιδιαίτερο αυτό αρχιτεκτονικά κτήριο που δεσπόζει στον Πειραιά και το οποίο φιλοξένησε πάμπολες εκθέσεις, κυρίως τη Λαϊκή Τέχνη, το Τέχνημα και άλλες πολλές. Κάποια στιγμή, στατικά προβλήματα, όπως ακούστηκε, έκαναν απαγορευτική τη λειτουργία του και σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε και έπαψε να λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος.
Ακολουθεί η 2η ενότητα...
Δημήτρης Θεολογίτης