7 Δεκεμβρίου 2022
Εκτός από τον τύπο του επισκέπτη και την ιδιαιτερότητα του σταντ ως πεδίου επαφής, οι εκθέτες που µετέχουν σε διεθνούς χαρακτήρα εκθέσεις, είναι απαραίτητο να προσαρµόζουν την επικοινωνιακή τους συµπεριφορά στην κουλτούρα του επισκέπτη τους, γιατί µε το να κατανοούν τη λεκτική του γλώσσα στην ουσία έχουν κάνει µόνο τη µισή διαδροµή.
Η άλλη µισή είναι να αποκτήσουν τον έλεγχο της σιωπηλής γλώσσας που συνοδεύει τα λόγια του, καθώς οι διαφορές µεταξύ των λαών είναι συχνά τόσο µεγάλες που προκαλούν απρόσµενες αντιδράσεις.
Στο σταντ, η δυσκολία που προκύπτει όταν η συναλλαγή γίνεται µε άτοµα που προέρχονται από πολιτισµικά διαφορετικό κόσµο, είναι µεγάλη και αυτό γιατί η επικοινωνία δεν είναι µόνο ένα εναλλασσόµενο παιχνίδι µεταξύ δράσης και αντίδρασης. Είναι ένα σύστηµα που απελευθερώνει πληροφορίες και προκαλεί προγραµµατισµένες ενέργειες.
Το λεγόµενο «πολιτισµικό σοκ» του προσωπικού, όταν συναλλάσσεται µε άγνωστους σ’αυτό πολιτισµούς, είναι η αντίδρασή του στην έλλειψη γνώριμων σηµάτων, αντίδραση που µε τη σειρά της οδηγεί σε αντιπαράθεση µε ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Ενδεικτικά και µόνο αναφέρω µερικά παραδείγµατα από τα οποία προκύπτει το πόσο εύκολα µπορούν να δηµιουργηθούν απρόσµενες παρεξηγήσεις όταν υπάρχει άγνοια των ιδιαιτεροτήτων µεταξύ λαών µε διαφορετική κουλτούρα.
Έτσι π.χ.:
✓ στην Ευρώπη ο σεβασµός σε ένα άτοµο συνδυάζεται µε το κοίταγµα στο πρόσωπο. Στην Ινδονησία όχι.
✓ στην Ευρώπη η γυναίκα δίνει πρώτη το χέρι της για χειραψία. Στις ΗΠΑ ο άνδρας.
✓ στην Ευρώπη το όχι µεταφράζεται µε κίνηση του κεφαλιού δεξιά-αριστερά, στην Ελλάδα µε κίνηση προς τα πάνω.
✓ οι ιάπωνες όταν οµιλούν, συνηθίζουν να κοιτάζουν τον άλλον στο λαιµό και χρησιµοποιούν το χαµόγελο ακόµα και στις πιο απλές τους επαφές.
✓ οι ευρωπαίοι σε ώρα προβληµατισµού και περισυλλογής τείνουν να ξύνουν το κεφάλι µε το δάκτυλο ή κάποιο αιχµηρό αντικείµενο (π.χ. στυλό). Οι ιάπωνες, αντίθετα, µε τον τρόπο αυτό εκφράζουν το θυµό τους κ.ο.κ.
Είναι τουλάχιστον προσβλητικό:
✓ να υποδεικνύετε κάτι σε έναν ασιάτη µε το δάκτυλο.
✓ να επιδεικνύετε τη σόλα του παπουτσιού σας σε έναν άραβα όταν κάθεστε σταυροπόδι.
✓ να τοποθετήσετε την κάρτα ενός ιάπωνα στην τσέπη σας χωρίς πρώτα να τη διαβάσετε.
✓ να τολµήσετε ετεροεπαφή µε έναν άραβα αν είστε γυναίκα.
✓ να µην αποκαλέσετε στο γερµανόφωνο χώρο κάποιον δόκτορα, όταν κατέχει τον τίτλο κ.ο.κ.
Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις
Aπό το βιβλίο «Εμπορικές Εκθέσεις, ο δρόμος για την επιτυχία» Εκδόσεις ΣXHMA & XPΩMA.
Ο κ. Κριτσωτάκις είναι Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με εξειδίκευση στο Marketing Εξαγωγών και την επικοινωνία. Επίσης, είναι πρώην Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εξαγωγών και Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.