Επιλογή, κατασκευή και διακόσμηση του στάντ - Γιάννης Κριτσωτάκις
13 Απριλίου 2022
Το σταντ ως ενιαίο σύνολο επιφάνειας (τ.µ.) κατασκευαστικών, επικοινωνιακών στοιχείων και επίπλωσης έχει διάρκεια ζωής όσες και οι ηµέρες της έκθεσης και λειτουργεί ως όχηµα αποστολής και υποδοχής επιχειρηµατικών µηνυµάτων.
Στην πράξη το σταντ αποτελεί µια κατά κάποιο τρόπο µικρογραφία της επιχείρησης του εκθέτη, γι’ αυτό και ο σχεδιασµός του πρέπει να είναι τέτοιος ώστε όχι µόνο να αναδεικνύει την ταυτότητά της επιχείρησης, αλλά και να προσελκύει χωρίς όµως να προκαλεί.
Έχει αποδειχθεί ότι η απόφαση του επισκέπτη να προσεγγίσει ένα σταντ επηρεάζεται από το µήνυµα που τελικά εκπέµπει. Ακριβώς γι’αυτό στο ερώτηµα: «ποιο σταντ θεωρείται σωστό;» η απάντηση είναι:
Το γεγονός ότι ο από µακριά διερχόµενος επισκέπτης δεν αφιερώνει περισσότερο από 2 δευτερόλεπτα στα αντικείµενα (εκθέµατα, εικαστικά, κ.λπ. στοιχεία) ενός σταντ, χρόνος που οκταπλασιάζεται όταν η παρατήρηση γίνεται από κοντά, επιβάλλει τον εναρµονισµό του σταντ µε τον χαρακτήρα της έκθεσης, τις απαιτήσεις των εκθεµάτων και τα σταντ των άλλων εκθετών/ανταγωνιστών.
Τα στοιχεία που προσδιορίζουν ένα σταντ είναι το µέγεθος, η θέση, ο τύπος, το σχέδιο, το χρώµα, ο φωτισµός, τα εικαστικά στοιχεία, η διακόσµηση και προφανώς τα εκθέµατά του.
Όσο η µεταξύ τους σχέση είναι αρµονική τόσο µεγιστοποιείται η ελκυστικότητα και κατ’ επέκταση η επισκεψιµότητά του.
Δρ. Γιάννης Κριτσωτάκις
Aπό το βιβλίο «Εμπορικές Εκθέσεις, ο δρόμος για την επιτυχία» Εκδόσεις ΣXHMA & XPΩMA.
Ο κ. Κριτσωτάκις είναι Διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης με εξειδίκευση στο Marketing Εξαγωγών και την επικοινωνία. Επίσης, είναι πρώην Διευθυντής στο Ινστιτούτο Εξαγωγών και Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μακροχρόνια διδακτική εμπειρία στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και ένα πλούσιο συγγραφικό έργο.