2 Μαρτίου 2021
Οι εκθέσεις από τη δεκαετία του ογδόντα αποτελούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η προσφορά τους είναι μεγάλη και σημαντική. Από τη μία, έχουμε εκατοντάδες εταιρίες-εκθέτες που παρουσιάζουν τα προϊόντα και τις νέες τεχνολογίες τους και από την άλλη, χιλιάδες εταιρίες που μέσω των εκθέσεων ενημερώνονται, εκσυγχρονίζονται και προοδεύουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας, αλλά και για τις θέσεις εργασίας.
Ο κλάδος απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, άμεσα η έμμεσα. Από τεχνικά επαγγέλματα, μεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, λιανικό και χονδρικό εμπόριο και εκατοντάδες άλλα. Η οικονομική αλυσίδα πίσω από τον εκθεσιακό κλάδο είναι τεράστια, συνεπώς εξίσου σημαντική είναι και η ζημία που έχει γίνει λόγω της πανδημίας.
Από τον Μάρτιο του 2020, ο κλάδος είναι κλειστός. Πρόκειται για τον μοναδικό κλάδο στην χώρα που δεν άνοιξε ποτέ, ούτε για μια εβδομάδα. Είναι πραγματικά ασύλληπτο. Οι εταιρίες που έχουν εκθεσιακό ΚΑΔ είναι μετρημένες στα δάχτυλα, οι εμπλεκόμενοι του κλάδου, όμως, είναι χιλιάδες. Και αυτό ίσως οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα, σχετικά με το πόσο μεγάλη είναι η ζημιά.
Το κράτος βοήθησε μέσω των ΤΕΠΙΧ και των επιστρεπτέων προκαταβολών, όμως αυτά δεν παύουν να είναι δάνεια. Δάνεια που θα πρέπει να επιστραφούν. Και για να μπορέσουν να επιστραφούν, θα πρέπει ο κλάδος να ανοίξει ξανά, ώστε να υπάρξει δουλειά. Να ξαναέρθει το φως σε έναν κλάδο που εδώ και ένα χρόνο είναι στο σκοτάδι.
Με μεγάλη χαρά βλέπουμε εκθεσιακά κέντρα να μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα. Ακόμη και σε αυτή την δύσκολη στιγμή, ο κλάδος συνεισφέρει με τον τρόπο του. Βέβαια, έκθεση χωρίς εκθεσιακό κέντρο δεν γίνεται. Ελπίζουμε μελλοντικά να υπάρξει η κατάλληλη μέριμνα όσον αφορά στη διαθεσιμότητα χώρων με την απαραίτητη εκθεσιακή υποδομή. Ευελπιστούμε, το τέλος αυτής της περιπέτειας να είναι κοντά, όχι μόνο για τον κλάδο των εκθεσιακών διοργανώσεων, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Ηλίας Μυρίδης