Δρ. Ποζρικίδης: Οι εικονικές εκθέσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντικαταστήσουν τις φυσικές
23 Δεκεμβρίου 2020
«Μια εικονική έκθεση μπορεί να απαιτεί ως μοναδική υποδομή έναν σέρβερ στην Καλκούτα, αλλά ένας σέρβερ στην Καλκούτα δεν θα φέρει χρήματα στα ξενοδοχεία και τις εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Σε μια ψηφιακή έκθεση τροφίμων, το άβαταρ του επισκέπτη δεν μπορεί να δοκιμάσει τη γεύση ενός τυριού, ούτε να μυρίσει το άρωμά του. Στο coffee break ενός επιχειρηματικού συνεδρίου δεν μπορείς να σπάσεις τον πάγο και να μιλήσεις για δουλειές με το ολόγραμμα ενός συνέδρου».
Με τα τρία αυτά παραδείγματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί, κατά τη γνώμη του, τα ψηφιακά εργαλεία εξελίσσονται μεν, εν μέσω πανδημίας, σε απαραίτητη και πολύτιμη προσθήκη στο «οπλοστάσιο» των εκθεσιακών οργανισμών ανά τον κόσμο, αλλά οι εικονικές εκθέσεις δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντικαταστήσουν τις φυσικές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo διατυπώνει δε την εκτίμηση ότι, «αν όλα πάνε καλά», η εκθεσιακή αγορά θα επανέλθει σε σχετική κανονικότητα από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Αναλυτικότερα, κατά τον Δρ. Ποζρικίδη, παρότι τα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμογές ήρθαν για να μείνουν («μπορεί, π.χ., να έχουμε 100 hosted-buyers με φυσική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και άλλους 100 στην οθόνη»), η επόμενη μέρα της Covid-19 ανήκει σε πιο «χειροπιαστές» επιλογές ως προς τις εκθέσεις.
«Εν μέσω πανδημίας, οι οργανωτές εκθέσεων και οι ιδιοκτήτες εκθεσιακών κέντρων προσπαθούν να κάνουν ψηφιακές διοργανώσεις, για να μη χάσουν τον "χώρο" που καταλαμβάνουν στην αγορά, όταν οι φυσικές εκθέσεις επανέλθουν», επισημαίνει o Δρ. Ποζρικίδης, που πρόσφατα εξελέγη για τέταρτη συνεχή φορά στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων (UFI).
Ο Δρ. Ποζρικίδης υπενθυμίζει πως η ΔΕΘ-Helexpo AE ήδη διοργάνωσε ένα μεγάλο υβριδικό γεγονός, το Thessaloniki Helexpo Forum, τον Σεπτέμβριο, ενώ συνεχίζει την επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, τόσο «εσωτερικά», με αναβαθμίσεις στο intranet, όσο και προς τα έξω: «Έχουμε καταργήσει ένα σημαντικό αριθμό εγγράφων που απαιτούνταν, για να συμμετάσχει ένας εκθέτης σε μια έκθεση και από περίπου δέκα απαιτούμενα χαρτιά, σήμερα καταλήξαμε σε ένα, το τιμολόγιο», επισημαίνει.